Het omgaan met paarden begint voor veel kinderen op de rug van een pony. Al dan iet op een manege waar, heel begrijpelijk, minder tijd is voor het leren omgaan met het dier.

Wij hebben er bewust voor gekozen op individuele basis te werken en kleinschalig te zijn. Daardoor kan er veel tijd worden uitgetrokken om te leren omgaan met een paard of pony. Het rijden staat bij ons niet centraal, maar maakt deel uit van het leren omgaan en samenwerken met een paard.


Van poetsles tot paardentandarts

Bij Balou Basis vinden we het belangrijk dat je méér leert dan alleen paardrijden. Hoe verzorg je een paard, en hoe ga je veilig met een paard om? We gaan samen het paard ophalen uit de wei of stal, je krijgt poetsles, je leert hoe je een paard veilig aan de hand mee kunt nemen, en als je het leuk vindt mag je ook eens helpen de stal of de wei uit te mesten.


Weet jij al hoe je een paard opzadelt, hoe alle onderdelen van een zadel en hoofdstel heten, hoe je een deken op- of afdoet, wat je een paard voert, hoeveel water hij nodig heeft en wanneer, hoe je het paard weer terug in de wei zet, zonder dat de andere paarden eruit lopen? Als je geluk hebt, kan je een keer zien wat een hoefsmid doet of misschien ben je erbij als de paardentandarts langskomt. Het zijn allemaal dingen die er óók bij horen!


Paardenmanieren

Daarnaast leer je ook veel over paarden. Je leert te kijken naar paarden: wat ze zeggen met hun lichaam, hun oren, hun neus, de staart.


Je leert ook iets over paarden in het algemeen. Wat zijn dat nou eigenlijk voor dieren? Waarom is het bijvoorbeeld voor paarden belangrijk om bij elkaar te zijn? En wanneer voelt een paard zich veilig bij jou? Hoe kan je die kennis gebruiken om zelf een goede band te krijgen met je paard? 
En bestaat er ook zoiets als paardentaal en kan je die leren? 

Spannend! En ook heel leuk om te doen. Paardrijden is leuk, maar paardrijden plus al dat extra's is nog véél leuker!