Natuurlijk is het naast al het verzorgen en op de grond bezig zijn met een paard, ook leuk om te leren rijden.

Rijden zonder zadel
Het rijden gaat in het begin zonder zadel. Het paard loopt dan aan een longe, dat is een lange lijn. Je kan dan alle aandacht richten op het zitten. Hoe zit je, wat voel je als het paard rondstapt, kan je je evenwicht goed bewaren, en kan je meegaan met de bewegingen die het paard maakt? Dat zijn allemaal dingen die in de eerste keren aan de orde komen. We oefenen dit in stap, draf en galop. Wanneer dat allemaal goed gaat, mag je met zadel gaan rijden en krijg je ook teugels zodat je los kunt gaan rijden en kan leren zelf te sturen.


Rijden zonder bit

In principe wordt er bij Balou Basis gereden zonder bit. De meeste paarden worden echter gereden met een bit in de mond. Daarom is het goed om daar toch mee kennis te maken, voor als je ergens anders gaat rijden. Wanneer je kunt rijden zonder je aan de teugels op te trekken of er aan te rukken, mag je ook eens proberen hoe het rijdt met een bit. Wij gebruiken dan een Myler bit bij onze paarden. Wil je daar meer over weten, klik dan hier voor verdere informatie.

.


Dus....

Bij Balou Basis leer je dus zowel vanaf de grond als op de rug hoe je kunt samenwerken met een paard. Een afspraak duurt 1 uur, maar je bent dus niet een heel uur aan het rijden. En soms rijd je misschien helemaal niet, maar ga je op de grond allemaal oefeningen met een paard doen. 

Maar het kan ook zijn dat we een buitenrit gaan maken en dan ben je zomaar een uur op stap. 

  Af en toe is er een schrikparcours. Dan zetten we allemaal rare, enge, wapperende dingen in de bak, waar je paard langs, door of overheen moet. Mét jou natuurlijk! Dan is het dus belangrijk dat je paard jou vertrouwt en dat jij hem kunt "vertellen" dat er niets engs aan is... Gelukkig zijn onze paarden niet bang uitgevallen, maar het blijft altijd een leuke oefening om te doen! Ernaast of er op.


Uiteindelijk kan je in een fijne samenwerking met je pony helemaal zelf rijden, in stap, draf en galop. Je kan figuren rijden en over balkjes draven. Als je besluit verder te gaan met rijden, dan kan je naar een manege gaan waar je de verdere kneepjes van het paardrijden kan leren. Bij Balou Basis leer je (naast héél veel anderen dingen) de basis van het paardrijden, de naam zegt het al!