De honden
Behalve paarden, zijn er ook honden die deel uitmaken van Balou Basis. De honden hebben een speciale functie: zij geven rust en een gevoel van geborgenheid op dat moment dat je dat even nodig hebt. Je hoeft niet altijd alleen met een paard bezig te zijn. Soms vind je het fijn om even niks te hoeven en is het een lekker gevoel als een hondje tegen je aan zit terwijl jij het aait. Als je het druk hebt in je hoofd, of als je verdrietig bent of als je ergens over piekert of wat dan ook. Die ruimte is er ook en de honden vinden het altijd heerlijk als jij er bent.Caitlin  
Caitlin (of Kate) is de jongste, zij komt helemaal uit Roemenië en is geboren op 10 oktober 2015. Zij is een echt knuffelhondje en vindt het heerlijk om vertroeteld en 
geaaid te worden en lekker veel aandacht te krijgen. Op deze foto zie je haar op haar lievelingsplek: op de bok van het karretje, lekker op een schapenvacht. Allebei de honden gaan heel graag mee als we een rit met de kar maken. Onderweg mogen ze vaak van de kar af om even lekker te snuffelen en de poten te strekken. Caitlin is heel goed bevriend met de paarden, maar weet ook precies wanneer ze uit de buurt moet blijven.Bodan

Sinds juni 2019 is Bodan bij ons gekomen. Hij lijkt erg veel op Razzle, maar het is toch écht een andere hond! Bodan is al 5 jaar en komt uit de buurt van Rotterdam. Zijn moeder was een Border Collie en zijn vader een Mechelse Herder. En dat kan je wel zien aan zijn stoere uiterlijk. 

Bodan is erg lief en wil altijd wel spelen, zelfs met een kleinste takje is hij al tevreden. De paarden vindt hij vooral spannend als ze gek gaan doen in de wei. Dan wil hij het liefst met ze meerennen, maar dat mag natuurlijk niet. Hij vindt het geweldig als hij mee mag met de kar en dan rent hij liefst vóór de kar uit. Maar elke keer kijkt hij om of rent hij even naar ons terug om er zeker van te zijn dat we er nog zijn.
Inmiddels zijn hij en Caitlin dikke vriendjes en ze spelen dan ook graag samen.Razzle (in memoriam)
Deze kanjer is er helaas niet meer. Voor veel kinderen was Razzle een echte speelkameraad, die vooral gek was van  spelen met een balletje. Altijd vrolijk en blij om je weer te zien. Helaas hebben we in november 2018 afscheid moeten nemen van deze geweldig fijne hond. 


Naast de "gewone"  wekelijkse individuele activiteiten, organiseren wij elk jaar ook diverse extra activiteiten voor alle kinderen die op dat moment wekelijks bij Balou Basis komen. Zo leren ze elkaar ook kennen en ondernemen ze met elkaar van alles. Behalve dat deze actviteiten geweldig leuk zijn, leer je ook samenwerken, rekening houden met een ander, keuzes te maken, creatief bezig zijn en nog veel meer....

Balou Basisdag
Af en toe zijn er speciale Balou Basis dagen. Meestal is zo'n dag in een schoolvakantie. We gaan dan leuke dingen doen, mét elkaar. Zo kan je ook de andere kinderen leren kennen, die bij Balou Basis les hebben (gehad).
Natuurlijk zijn de paardjes zelf ook aanwezig, maar er wordt dan niet gereden. Het moet voor hen óók een leuke dag zijn, tenslotte! 
Soms is er een schrikparcours uitgezet of doen we spelletjes, waarbij we ook de pony's gebruiken. Pony's vinden spelletjes meestal erg leuk en hebben vaak snel door wat de bedoeling is en doen dan net zo enthousiast mee als jijzelf!
Maar we zijn niet de hele dag met de pony's bezig. Er zijn ook nog een hele hoop andere leuke (paarden)dingen te doen, zónder hen. 
     Balou Basis kamp
Elk jaar organiseren we een Balou Basiskamp. In plaats van de Balou Basisdag, waar je aan het eind van de dag weer naar huis gaat, blijf je tijdens het kamp 2 nachtjes slapen. We hebben dan tenten in de wei staan, zodat we vlak bij de paarden kunnen zijn. Tijdens het kamp doen we allerlei leuke dingen die met paarden te maken hebben. We doen bijvoorbeeld een opdrachtenspel, waarbij je samen met jouw team én een pony een opdracht moet uitvoeren. En we knutselen altijd iets, en gaan 's avonds op avontuur in het bos. Natuurlijk is er na afloop een vuurtje bij de tent. Overdag heb je ruim de tijd om met de andere kinderen te spelen. Meestal wordt er dan paardje gespeeld in de bak. Alle hindernissen mogen dan worden gebruikt, dus er wordt dan veel gesprongen. En als je geluk hebt, en het is erg mooi weer, dan gaan we met de kar naar het bos om te gaan zwemmen in een bosmeertje. Samen met Puck! Want die vindt het heerlijk om daar te zwemmen. Hoe vaak krijg je de kans om samen met een pony te zwemmen? We doen dus heel veel tijdens het kamp, maar we rijden niet op de paarden. En het grappige is, dat niemand dat mist en dat iedereen elk jaar weer opnieuw naar het kamp wil komen. Zo leuk is het! Ben je nieuwsgierig geworden hoe zo'n kamp eruit ziet? Kijk maar eens op Facebook, daar vind je wel wat foto albums van de Balou Basiskampen...meestal zijn die eind mei.

   Puck en Sinterklaas
Enkele leerlingen van Balou Basis kwamen een paar jaar geleden op het idee om iets met Puck en Sinterklaas te doen. Puck is immers wit en heeft toevallig rood tuig, dus lijkt al aardig op Amerigo. Uiteindelijk hebben we een leuke samenwerking gevonden met de Openbare Bibliotheek, waar een verhaal wordt verteld over Puck en Sinterklaas. Na afloop van het verhaal staat de echte Puck buiten te wachten. Daarna gaat de stoet door het centrum en mogen de Pieten strooigoed uitdelen aan iedereen die ze tegenkomen. En Puck geniet intussen van alle aandacht! Elk jaar gaan we op bezoek bij een andere bibliotheek in een ander dorp. Wie weet, kom je ons een keertje tegen!