Let op: Balou Basis is tijdelijk gestopt met het geven van privé lessen. Maar gedurende de zomermaanden (2021)kan je wél mee op een dag(deel)tocht met de kar. Meer info: bel 06 255 101 42 of mail naar info@baloubasis.nl


Stichting Balou Basis biedt de mogelijkheid om op individuele basis met een paard bezig te zijn en daarbij iets te leren over paarden, paardrijden én over zichzelf. 

Balou Basis werkt vanuit 3 invalshoeken:   
     
  • verzorging: poetsen, voeren, stalling, kennis over gedrag van paarden
  • aandachttraining: beter leren focussen, bewust worden van eigen handelen 
  • paardrijden: de basisprincipes van het rijden, leren rijden in balans, sturen vanuit je zit  


Onze missie is (kwetsbare) kinderen een veilige en rustige plek te bieden, waar ze in eigen tempo kunnen werken aan hun persoonlijke groei. Onze paarden en honden spelen hierbij een grote rol. Zij geven de kinderen onbevooroordeeld warmte, rust en vertrouwen.

Omdat we uitsluitend op individuele basis werken, krijgt ieder kind optimale aandacht en begeleiding. Het leren paardrijden is bij ons niet het doel op zich. De weg er naar toe vinden wij interessanter. Door iets met een paard te doen (en dat kan bijvoorbeeld poetsen, loswerken, mennen, rijden, grondwerk, manen vlechten, of wandelen zijn) leert het kind focussen, angst te overwinnen, tot rust te komen, te ontspannen, zich non verbaal uit te drukken, samen te werken, etc. Zaken die zo belangrijk zijn in de ontwikkeling van het kind en helemaal voor hen die wat moeite hebben zich staande te houden in onze huidige samenleving. Iedereen hoort erbij bij Balou Basis, we houden rekening met elkaar en zorgen voor elkaar.

Wij zoeken bij Balou Basis naar de positieve dingen in mens en dier. Zo bleek bijvoorbeeld dat onze pony Puck erg ongelukkig werd van het rijden in de bak. Maar gaat ze op buitenrit onder het zadel of voor de kar, dan bloeit ze helemaal op en is ze superbraaf. En daar prijzen we haar om. Zo zoeken wij ook naar de dingen die een kind wél kan, in plaats van eindeloos stil te blijven staan bij iets wat het niet kan. Want er is altijd iets wat wél goed gaat en waar je wél goed in bent.  

Balou Basis is kleinschalig van opzet en biedt het kind de ruimte om in een rustige omgeving kennis te laten maken met paarden en daarmee ook met zichzelf. Kinderen leren niet alleen paardrijden, maar vooral ook hoe ze met paarden om kunnen gaan. Daarbij is zowel kennis over het gedrag van paarden belangrijk, maar óók zal je iets over jezelf te weten komen en leren al die kennis zó toe te passen dat het tot een een plezierige samenwerking komt. Ieder kind wordt serieus genomen en aangemoedigd in eigen tempo grenzen te verkennen en deze, waar mogelijk en wenselijk, te verleggen.