Je leert bij Balou Basis niet alleen maar paardrijden. Je leert er ook veel over paarden en van paarden! 

Paardentaal

Paarden praten ook met elkaar, net als wij. Maar ze gebruiken daarbij vooral hun lijf. Lichaamstaal, noemen wij dat. Wij, mensen, praten ook met lichaamstaal, maar daar zijn we ons niet altijd bewust van. Daar gaan we wat aan doen! Er zijn heel veel leuke oefeningen die je met een paard kan doen, op de grond, waarbij je bezig bent met lichaamstaal. Eigenlijk ben je dan bezig paardentaal te spreken. Hoe leuk is dat?

Door zo met een paard bezig te zijn, leer ook je steeds beter je aandacht te richten op waar je mee bezig bent. Da's niet alleen handig als je met één van de paarden bezig bent, maar dat komt óók goed van pas thuis of op school!

Ho? en Ho!

grondwerk: ho

Kijk eens naar het filmpje


Je ziet Joost, die voor het eerst met Balou loopt en halt moet houden. De eerste keer lukt dat uiteindelijk wel, maar je ziet dat Balou eerst nog een paar passen doorloopt en zelfs Joost voorbij loopt.  Joost zegt wel "ho", maar je ziet ook aan zijn houding dat hij er niet zeker van is, of Balou wel gaat stilstaan. Met zijn lichaamstaal zegt hij dus wat anders, dan wat hij met zijn stem zegt. Da's onduidelijk voor Balou.

In het tweede stukje zie je dat Joost heel duidelijk is met zijn lichaam: alles zegt “ho”, niet alleen zijn stem, maar ook zijn lijf. Balou reageert onmiddellijk en staat stil. Als Joost dit nog wat vaker oefent, zal hij merken dat hij niet meer z'n armen hoeft te gebruiken en dat hij steeds minder nodig heeft om toch duidelijk te zijn. Hij leert dus paardentaal te spreken!


Nog één filmpje dan....

Op dit filmpje zie je hoe Jarno aan Balou duidelijk maakt dat Balou moet blijven staan, terwijl Jarno van hem wegloopt. In plaats van zijn stem, gebruikt Jarno zijn aandacht én zijn lichaamstaal om met Balou te "praten". Kijk maar eens hoe Balou daarop reageert.


grondwerk: wachten
Wil je nog meer filmpjes zien van Balou Basis? Kijk dan ook eens op Balou's Facebook  pagina of op YouTube!